FETO

FETO står for Fetoskopisk Endoluminal Trakeal Okklusjon og er en kirurgisk prosedyre som gjøres mens barnet fortsatt er i livmoren. I de mest alvorlige tilfellene av CDH kan behandlingen tillate lungene å utvikle seg mer fullstendig og dermed øke barnets sjanse for å overleve etter fødsel.

Normalt produserer fosterets lunger væske som «pustes» inn og ut gjennom luftrøret. Ved å blokkere luftrøret og forhindre at væsken slippes ut, økes trykket i luftrøret. Forskning har vist at å bygge opp dette luftrørstrykket og væskeinnholdet, kan stimulere lungevekst.

Hvordan gjøres det?
En FETO-prosedyre utføres mellom uke 27-29 i svangerskapet. Da lages det et lite snitt i morens mage og livmor. Et instrument ledes så gjennom snittet og inn i barnets luftrør. Gjennom et kirurgisk instrument settes en ballong deretter inn i luftrøret og blåses opp med vann for å blokkere luftrøret. Morkaken gir oksygen til babyen, så ballongen hindrer ikke fosteret i å puste før fødselen. Ballongen blir værende i luftrøret i 4-6 uker (uke 32-34 av svangerskapet). I løpet av denne tiden vil barnet overvåkes gjennom regelmessige ultralydkontroller.

Bildekilde: UZ Leuven

Etter 4-6 uker gjøres en ny prosedyrer for å tømme og fjerne ballongen, slik at barnets lunger kan fortsette å modnes frem mot fødsel. Går fødselen i gang før tiden, vil ballongen fjernes før barnets navlesnoren klippes, slik at oksygentilførselen er sikret.

Behandling i utlandet
FETO er en eksperimentell prosedyre og er ikke aktuell for alle tilfeller av CDH. Den er kun aktuell i svært alvorlige tilfeller hvor kirurgen vurderer at potensialet overgår risikoen. FETO gjøres ikke i Norge. Hvis sykehuset henviser deg til et FETO-inngrep, blir du sendt til UZ Leuven i Belgia. Universitetssykehuset i Leuven er verdens mest erfarne sykehus innen fosterkirurgi for CDH. FETO regnes som en trygg prosedyre, men fordi inngrepet krever at det lages en liten åpning i livmoren, er det en risiko for membranruptur, som kan utløse for tidlig fødsel. I tillegg må den gravide oppholde seg i nærheten av sykehuset i Belgia så lenge ballongen er i barnets luftrør, for å kunne fjerne den trygt og på kort varsel. En uventet fødsel kan ellers være livstruende for barnet.